spisekunst.dk

Enebærgryde med bagt kartoffelmos

danskkomfortmadgrydeenebærkartoffelmos
Enebærgryde med bagt kartoffelmos

En velsmagende enebærgryde lavet med hakket kød, gulerødder og enebær, serveret med en lækker bagt kartoffelmos.

Tid110 min
Portioner4
Sværhedsgradmellem

Ingredienser

  • hakket svinekød(gerne en blanding af svinekød og oksekød for smag)
    600 gram
  • gulerødder(skrællet og skåret i tern)
    2 stk
  • løg(finthakket)
    1 stk
  • hvidløg(knust eller hakket)
    2 fed
  • oksefond(kan erstattes med bouillon)
    200 ml
  • rødvin(kan udelades eller erstattes med mere fond)
    100 ml
  • enebær(knust for bedre smag)
    2 tsk
  • timian(kan være frisk eller tørret)
    1 tsk
  • laurbærblad(fjerneres før servering)
    1 stk
  • kartofler(til kartoffelmos)
    500 gram
  • skåret i tern)
    og
  • mælk(kan varieres med fløde for rigere smag)
    100 ml
  • smør(til kartoffelmos)
    50 gram
  • salt(justeres efter smag)
    1 tsk
  • peber(justeres efter smag)
    1 tsk

Fremgangsmåde

  1. 1

    Opvarm en stor gryde over medium varme og tilsæt lidt olie. Sauter løg og hvidløg indtil de er bløde.

    5 min
    medium varme
    løgene skal være gennemsigtige og dufte aromatisk
  2. 2

    Tilsæt hakket svinekød og brun det af, indtil det er gennemstegt.

    8 min
    medium varme
    kødet skal være brunet og ikke længere rosa
  3. 3

    Tilsæt gulerødder, enebær, timian, laurbærblad og rødvin. Lad det simre i 5 minutter.

    5 min
    medium varme
    blandingen skal dufte godt og være let reduceret
  4. 4

    Tilsæt oksefond, bring gryden i kog, og lad den simre i 30 minutter.

    30 min
    lav varme
    retter skal være tyknet og smagene integrerede
  5. 5

    Imens gryderetten simrer, kog kartoflerne i en gryde med saltet vand i ca. 20 minutter, eller indtil de er møre.

    20 min
    kogende vand
    kartoflerne skal være let møre og kunne gennembores med en gaffel
  6. 6

    Dræn kartoflerne og mos dem med smør og mælk. Tilsæt salt og peber efter smag.

    5 min
    ingen
    mosen skal være cremet og glat uden klumper
  7. 7

    Forvarm ovnen til 200 grader C. Læg kartoffelmosen i et ovnfast fad og bag i 15 minutter, indtil den er let gylden.

    15 min
    200 grader C
    overfladen skal være let gylden og sprød
  8. 8

    Fjern laurbærbladet fra gryderetten og server den varm med den bagte kartoffelmos.

    2 min
    ingen
    retterne skal serveres straks mens de er varme

Tags

danskkomfortmadgrydeenebærkartoffelmos

Kommentarer

Lise

Enebærgryden var alt for krydret for mig...

★★★★★
Anders

Den bagte kartoffelmos var lækker og cremet!

★★★★★
Mette

Denne ret ville være perfekt til en hyggelig søndagsmiddag...

★★★★