Gratin Dauphinois Classique

Gratin Dauphinois er en klassisk fransk ret lavet af skiver af kartofler, der er bagt i fløde og ost, hvilket giver en cremet og lækker konsistens.
Ingredienser
- kartofler(gerne bagekartofler eller anden god type)1 kg
- fløde(kan være sød eller letfløde)500 ml
- hvidløg(knust eller finthakket)2 styk
- revne oste(fx Gruyère eller Emmental)200 g
- salt(tilsmagning)1 tsk
- peber(tilsmagning)1 tsk
- muskatnød(friskrevet for bedste smag)1 tsk
- smør(til smørrelse af fadet)50 g
Fremgangsmåde
- 1
Forvarm ovnen til 160 grader Celsius.
5 min160ovnen er varm, og du kan mærke varmen omkring - 2
Skræl kartoflerne og skær dem i meget tynde skiver
- 3
I en skål, bland fløden med hvidløg, salt, peber og muskatnød.
5 min - 4
Smør en bageform med smør og læg et lag af kartoffelskiver i bunden.
5 min - 5
Hæld en del af flødeblandingen over kartoflerne og drys med et lag revet ost.
5 min - 6
Gentag lagene med kartofler, fløde og ost, indtil alle ingredienser er brugt, afslut med ost på toppen.
15 min - 7
Bag gratinen i ovnen i ca. 1 time, indtil den er gylden og boblende.
60 min160overfladen er gyldenbrun, og duften af bagte kartofler spreder sig - 8
Lad gratinen hvile i 10 minutter før servering.
10 min
Tags
Kommentarer
Denne Gratin Dauphinois var perfekt til vores søndagsmiddag med familien.
Jeg tilføjede lidt hvidløg til retten og det gav en fantastisk smag.
Denne ret var helt klart en hit til vores picnic i parken.