spisekunst.dk

Helsingør-gryde à la Tycho Brahe

gryderetdansk madhistorisk opskrift
Helsingør-gryde à la Tycho Brahe

En fyldig og smagfuld gryderet inspireret af historiske danske opskrifter, med oksekød, bacon og friske grøntsager.

Tid70 min
Portioner4
Sværhedsgradmellem

Ingredienser

  • oksekød(hakket oksekød af god kvalitet)
    500 g
  • bacon(skåret i tern)
    200 g
  • løg(finthakkede)
    2 stk
  • gulerødder(skåret i skiver)
    3 stk
  • selleri(finthakket)
    1 stk
  • oksebouillon(kan være hjemmelavet eller fra terning)
    4 dl
  • rødvin(en god kvalitet)
    2 dl
  • timian(tørret)
    1 tsk
  • laurbærblade(kan fjernes før servering)
    2 stk
  • salt(efter smag)
    1 tsk
  • peber(efter smag)
    0.5 tsk
  • olie(til stegning)
    2 spsk
  • kartofler(skåret i tern)
    3 stk

Fremgangsmåde

  1. 1

    Varm olien op i en stor gryde over medium varme. Tilsæt bacontern og steg dem, indtil de er sprøde.

    5 min
    medium varme
    baconet skal være gyldent og sprødt
  2. 2

    Tilsæt løg til gryden og steg, indtil de er bløde og gennemsigtige.

    5 min
    medium varme
    løgene skal være bløde og let gyldne
  3. 3

    Tilsæt hakket oksekød og brun det af. Rør jævnligt for at sikre, at det bliver jævnt tilberedt.

    7 min
    medium høj varme
    kødet skal være brunet og ikke længere rødt
  4. 4

    Tilsæt gulerødder, selleri og kartofler. Rør godt rundt.

    2 min
    medium varme
    grøntsagerne skal være blandet godt med kødet
  5. 5

    Hæld rødvin og oksebouillon i gryden. Tilsæt timian, laurbærblade, salt og peber.

    1 min
    medium varme
    duften af vin og bouillon skal begynde at komme frem
  6. 6

    Bring gryden i kog, skru derefter ned for varmen og lad det simre i 45 minutter med låg.

    45 min
    lav varme
    gryden skal simre let, og smagen skal udvikle sig
  7. 7

    Tag laurbærbladene ud og juster smagen med yderligere salt og peber, hvis nødvendigt. Server gryden varm.

    5 min
    ingen
    smagen skal være velbalanceret og retten skal være varm

Tags

gryderetdansk madhistorisk opskrift

Kommentarer

Camilla

Den var virkelig lækker med de saftige kyllingestykker

★★★★★
Mads

Jeg kunne godt lide kombinationen af kartofler og bacon

★★★★
Lise

Perfekt til en hyggelig aften i sofaen med et glas rødvin

★★★★★